Kredito atostogos iki 6 mėn. Kredito palūkanos nesikeičia!
Kas yra kredito reitingas ir kaip gauti geriausias kredito sąlygas?
Naujienos

Kas yra kredito reitingas ir kaip gauti geriausias kredito sąlygas?

Jei klientas nori gauti greitąjį kreditą arba vartojamąją paskolą, kreditorius (paskolą teikianti įmonė) tikrina ir vertina asmens kreditingumą. Ką tai reiškia? Kredito reitingas – tai statistinė ir seniai automatizuota vertinimo sistema, padedanti kreditoriui nustatyti, ar didelė tikimybė, kad klientas negalės laiku grąžinti pinigų. Ši tikimybė apskaičiuojama remiantis konkretaus asmens duomenimis apie įsiskolinimus registruose, turimą turtą, finansinę elgseną, analizuojant banko išrašus ir pan.

Kuo aukštesnis kredito reitingas, tuo didesnė tikimybė, kad klientas nevykdys įsipareigojimų, t. y. tuo didesnė rizika, kad kreditas nebus grąžintas laiku. Kuo mažesnis reitingas, tuo daugiau galimybių klientui gauti kreditą palankiomis sąlygomis.

Toliau rasite keletą patarimų, ką daryti, kad gautumėte kredito pasiūlymą geriausiomis sąlygomis.

 

Imdami kreditą turite įvertinti skolinimosi išlaidų koeficientą

Jei norite gauti kreditą, būtinai kreipkitės į kelias paskolas teikiančias įmones dėl pasiūlymų. Kalbėdami apie kreditą, paprastai žiūrime tik į palūkanų normą, tačiau iš tikrųjų svarbesnis skaičius yra tas, kuris parodo visas su atitinkamu kreditu susijusias išlaidas, t. y. bendrą skolinimosi kainą. Norint atlikti tinkamą analizę, svarbu įsitikinti, kad kiekvienoje paraiškoje nurodyta ta pati kredito suma, terminas ir grąžinimo data.

 

Kaip apskaičiuoti skolinimosi išlaidų koeficientą?

Norint apskaičiuoti skolinimosi išlaidų koeficientą, reikia atkreipti dėmesį į kredito sumą, laikotarpį, metinę palūkanų normą ir sutarties mokesčius. Tik remdamiesi visa gauta informacija galėsite apskaičiuoti bendrą mokėjimų sumą. Prie šios sumos reikia pridėti kitas išlaidas ir apskaičiuoti visą grąžintiną sumą. Būtent taip apskaičiuojamas skolinimosi išlaidų koeficientas.

 

Pasirinkite kreditą mažiausiomis išlaidomis!

Beje, Lietuvoje yra nustatytas maksimalus įsipareigojimų ir pajamų rodiklis  (angl. debt service-to-income, DSTI). Šis rodiklis yra 40 %, o atitinkamos institucijos užtikrina, kad jis nebūtų viršytas.

 

Gerai pagalvokite, ar jums tikrai reikia kredito?

Teikdami paraišką kreditui gauti, būtinai išnagrinėkite daugiau pasiūlymų ir pasirinkite jums tinkamiausią. Kreditą turėtumėte imti tik tada, kai turite tikslą ir suprantate, kam ketinate panaudoti pinigus.

Gerai įvertinkite skolinimosi išlaidų bendrąją paskolos kainą - BVKKMN. Prieš imdami kreditą pasverkite visus privalumus ir trūkumus.

Jei susiduriate su mokėjimo problemomis, būtinai susisiekite su kredito teikėju ir susitarkite dėl įmokų „atostogų“ arba paprašykite pratęsti grąžinimo terminą. Daugelis kreditorių linkę išsaugoti savo klientus, todėl neverta nerimauti, kad jūsų prašymas bus atmestas.

Atminkite, jog sprendimas imti kreditą turi būti gerai apgalvotas, kad neatsidurtumėte situacijoje, kai negalėsite jo grąžinti.

Ar norite gauti kreditą geromis sąlygomis? Tuomet kontroliuokite savo finansus!

Kad gautumėte kreditą jums naudingomis sąlygomis, turėtumėte laikytis pagrindinių finansinio raštingumo principų – patartina vengti įsiskolinimų ir didelių paskolų, nes tai neigiamai paveiks jūsų kreditingumo reitingą.

Jei asmens finansai tvarkingi, kreditą galima gauti ir labai palankiomis sąlygomis. Būtinai perskaitykite kredito sąlygas.

CHAT – konsultacija
Sveiki! Kuo mes galime Jums padėti?